Wat is abortus?
Als zwangere vrouw kun je ervoor kiezen je zwangerschap af te breken. Bijvoorbeeld omdat de zwangerschap onbedoeld is. Of omdat er een medische noodzaak voor abortus is. Bij een abortus wordt een ongeboren kindje weggehaald. Een abortus mag tot aan de 24e week van de zwangerschap. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.
Wanneer kom ik aanmerking voor abortus?
- Een vrouw kan voor een eerste gesprek over abortus terecht bij haar huisarts of een abortuskliniek. De vrouw moet een vrijwillige en weloverwogen keuze maken voor abortus. Daarom is er een verplichte bedenktijd van 5 dagen tussen het eerste gesprek en de abortus. Ook moet de arts die de behandeling uitvoert er zeker van zijn dat de keuze vrijwillig is en dat er goed over nagedacht is. Laat je nooit dwingen een abortus uit te voeren. Het is jouw kindje en jouw lichaam.
- Een meisje onder de 16 jaar heeft voor een abortus toestemming nodig van haar ouders of voogd. Als zij die toestemming niet heeft, kan ze zelfstandig naar een huisarts of abortuskliniek gaan. De arts of kliniek beoordeelt of zij de gevolgen van haar keuze begrijpt. In dat geval kan zij zonder toestemming van ouders of voogd toch een abortus krijgen. Artsen lichten de ouders hier niet over in als het meisje dat niet wil. Zij hebben een geheimhoudingsplicht.
Hoe wordt abortus betaald?
Abortus in een abortuskliniek wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Wie legaal in Nederland woont of werkt, betaalt dus meestal niet zelf voor een abortus.
Overweeg jij een abortus en heb je behoefte aan een luisterend oor of wil je jouw verhaal kwijt? Heel logisch, het kan eenvoudig door contact op te nemen met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn.
Zoek contact met de Alles Oké?