Seksueel misbruik

Wat is seksueel misbruik?

Van seksueel misbruik is sprake wanneer iemand gedwongen wordt seksuele handelingen te verrichten of hiervan getuige te zijn, zonder dat hij of zij dat zelf wil. Seksuele intimidatie is ook een vorm van seksueel misbruik.

Ik ben seksueel misbruikt, waar kan ik nu terecht?

Als je bent aangerand of misbruikt bent, kan je 24 uur per dag terecht bij Centrum Seksueel Geweld, bij een vestiging in jouw buurt. Het centrum is dag en nacht bereikbaar, en er werken verschillende professionals samen. Als je contact opneemt met het centrum, word je veilig opgevangen door een team. Er wordt naar jouw verhaal geluisterd en je wordt geholpen. Verder kan het centrum je helpen met het doen van aangifte, alleen als jij dat wilt. Zie: http://www.centrumseksueelgeweld.nl/ .

Waar kan ik hulp krijgen of regelen?

Per 1 januari 2015 zijn het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) samengevoegd in Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis kan je terecht voor een luisterend oor, advies en hulp vanwege huiselijk geweld en kindermishandeling. Als je hulp zoekt of als je zorgen hebt over anderen. Veilig Thuis onderzoekt wat er aan de hand is, doorbreekt onveilige situaties en organiseert de juiste hulp. Het is belangrijk dat er hulp komt, want het geweld stopt niet vanzelf. Je kunt hier ook terecht als je wordt lastig gevallen of achtervolgd wordt door iemand.

Veilig Thuis is gratis te bereiken via het landelijke telefoonnummer 0800-2000. Spreek je gemeente/woonplaats in en je wordt direct doorverbonden met Veilig Thuis in je eigen regio. Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag). Je kunt ook op de website kijken: www.vooreenveiligthuis.nl.

Ik heb het vermoeden dat iemand anders seksueel wordt misbruikt, wat moet ik dan doen?

Ken jij een persoon die wordt lastig gevallen of achtervolgd door iemand? Bel ook dan met Veilig Thuis. Zij kunnen je verder helpen.

Online hulp zoeken:

Is het in jouw situatie lastig om te bellen dan kun je ook chatten met Veilig Thuis of bij de apotheek het codewoord “masker 19” zeggen. 

Heb je naast bovenstaande partijen gewoon behoefte aan een luisterend oor of iemand die met je mee kan denken? Het kan eenvoudig en anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?