Verplichtingen aangaan

Een nieuw telefoon-, streamingdienst- of sportschoolabonnement? Dan moet je een contract ondertekenen: je gaat een verplichting aan. 

Wat is een verplichting?

Jouw handtekening betekent dat je akkoord gaat met de verplichting om te betalen voor het abonnement zolang het abonnement loopt. Je moet dan elke maand de kosten betalen die in het contract staan.

Een abonnement mag je ook opzeggen. Daar zijn wel regels voor.

  • Heb je een abonnement voor een vaste periode, bijvoorbeeld een jaar? Dan zit je er een jaar aan vast. Je mag natuurlijk altijd vragen of je het eerder mag opzeggen, maar daar heb je niet automatisch recht op. Misschien moet je extra kosten betalen.
  • Niet voor een vaste periode? Dan mag je het abonnement op elk moment opzeggen. Stel dat je het abonnement op 15 januari opzegt en er is 1 maand opzegtermijn, dan eindigt je abonnement uiterlijk 15 februari.
  • Je mag je abonnement op dezelfde manier opzeggen als het is begonnen. Dus heb je het telefonisch afgesloten? Dan mag je het ook telefonisch opzeggen. Vraag dan wel om een bevestiging! 
  • Het bedrijf mag jouw abonnement niet automatisch verlengen. Behalve als je na de verlenging elk moment kan opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.
  • Heb je een abonnement op een krant of tijdschrift? Dan mag het steeds worden verlengd voor 3 maanden. Of het wordt een abonnement voor onbepaalde tijd. Dat mag je altijd opzeggen, met een opzegtermijn van 1 maand. Is het een tijdschrift dat niet elke maand verschijnt? Dan is de opzegtermijn maximaal 3 maanden.
  • Een proefabonnement op een krant of tijdschrift mag niet zo maar automatisch worden verlengd. Het moet stoppen na de proefperiode. 
  • Meestal moet je de abonnementskosten vooraf betalen. Heb je bijvoorbeeld een jaar vooruit betaald voor de sportschool en zeg je het abonnement op? Dan moet de sportschool jou het te veel betaalde bedrag terugbetalen.

Andere verplichtingen

Je hebt ook andere verplichtingen. Bijvoorbeeld: 

  • abonnementen voor telefoon, internet of televisie,
  • verzekeringen,
  • lidmaatschappen van verenigingen.

Daar gelden andere regels voor dan voor andere abonnementen. Wil je deze opzeggen, kijk dan in de voorwaarden of reglementen hoe dat moet. Kijk voor meer info op juridischloket.nl.

Let op het totaal van je verplichtingen

Zorg dat je weet hoeveel geld jij uitgeeft aan je maandelijkse en jaarlijks verplichtingen. Het helpt als je een overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven.

Heb jij behoefte aan een luisterend oor, wil je jouw verhaal kwijt of heb je behoefte aan mentale support? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn, dat kan via onderstaande knop.

Zoek contact met de Alles Oké?