Studeren in het buitenland

Studeren of stagelopen in het buitenland is een superleuke ervaring! Je leert er veel van, je maakt internationale vrienden en het is bijzonder om mee te maken. Maar je moet van te voren wel alles goed regelen!

Het Erasmus +programma is een programma van de Europese Commissie om studeren en stagelopen in het buitenland te stimuleren. De Erasmusbeurs is een financiĆ«le ondersteuning. Je vraagt de Erasmusbeurs aan via jouw school of universiteit, meestal bij het Buitenlandbureau of International Office. Wees er snel bij, want het budget is beperkt. Elke school of universiteit bepaalt zelf tot wanneer je de Erasmusbeurs kunt aanvragen. Meer info lees je op de website van de Europese Commissie.

  • Ziektekostenverzekering.  Je basiszorgverzekering vergoedt spoedeisende medische zorg in het buitenland. Maar nooit meer dan wat in Nederland vergoed zou worden. Dus ga je naar een land waar de medische zorg duur is? Sluit dan altijd een aanvullende ziektekostenverzekering of een reisverzekering met medische dekking af.
  • Reisverzekering. Controleer of de reisverzekering geldig is in het land waar heen gaat!
  • Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan iets of iemand.


Je leest meer info over deze verzekeringen op wilweg.nl.

Ook met een beperking kun je in het buitenland studeren. 

  • Vraag ernaar bij het Buitenlandbureau of International Office van jouw opleiding. Elke opleiding in Nederland heeft een contactpersoon voor studenten met een beperking. Die kan je helpen bij het zoeken naar de mogelijkheden.
  • Belangrijke vragen: Wil je hulpmiddelen meenemen? Is de school of universiteit waar je naar toe wilt toegankelijk? Bij wie kun je hulp krijgen als je daar bent?
  • Studenten met een functiebeperking kunnen ook gebruik maken van het Erasmus + programma.