Borg en Servicekosten

Een kamer of woning huren? Dan moet je meestal borg en servicekosten betalen.

Wat is borg? 

Borg is een bedrag dat je moet betalen aan de verhuurder als je een kamer of woning gaat huren. Meestal is het bedrag één maand huur. De borg is bedoeld als zekerheid voor de verhuurder. Als jij de woning of kamer beschadigt, gebruikt de verhuurder de borg om de reparatiekosten te betalen. Je krijgt je borg weer terug als je verhuist en de kamer of woning netjes achterlaat. Als er toch iets beschadigd is, krijg je de borg niet terug (of maar gedeeltelijk). 

Wat zijn servicekosten?

Het huurbedrag dat je elke maand betaalt, bestaat meestal uit ‘kale’ huur en servicekosten. Je betaalt servicekosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak en het onderhoud van het gebouw. In je huurcontract staat wat er precies onder de servicekosten valt. Vaak zit er in de servicekosten ook een glasverzekering. 

De verhuurder sluit meestal een glasverzekering af voor het gebouw. Bijvoorbeeld voor als er een ruit breekt door storm. Maar als jij zelf een bal door de ruit schiet, valt dat meestal niet onder de verzekering van de verhuurder. Die schade moet je zelf betalen. In je huurcontract staat of er een glasverzekering is. Het is handig om dat goed na te kijken. Is er geen glasverzekering? Dan kun je er zelf een afsluiten. Dat is meestal niet zo duur.