Als je een bijstandsuitkering wilt aanvragen ben je verplicht dit te doen bij de gemeente waar je woont. Dat wil zeggen, de gemeente waar je overnacht, de administratie bewaart, de boodschappen doet, etcetera. Vaak is dit de gemeente waar je in de BRP staat ingeschreven maar dit kan ook een andere gemeente zijn.
Als je ingeschreven staat in het BRP en je verblijft ook in die gemeente, dan vraag je een bijstandsuitkering aan via werk.nl
Waar heb je recht op?
Ben je dakloos en wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Houd dan rekening met de volgende zaken:
- Sta je niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP)? Kijk dan op de lokale pagina van de gemeente hoe je een (tijdelijke) bijstandsuitkering kunt aanvragen.
- Wil je in een andere gemeente een uitkering aanvragen dan waar je staat/stond ingeschreven? Als je niet meer in de gemeente woont waar je stond/staat ingeschreven dan moet je je inschrijven in gemeente waar je nu verblijft. De gemeente kan hiervoor om bewijzen vragen.
- Wil je in een andere gemeente bijstand aanvragen dan waar je nu tijdelijk slaapt? Ben je afhankelijk van vrienden of familie waar je tijdelijk (op de bank) slaapt? Dan kan het zijn dat dit niet de gemeente is waar je bijstand wil aanvragen. De gemeente beoordeeld of dit kortdurende verblijfsadres dan als een noodoplossing gezien kan worden.
- Heb je geen woonadres? Alleen als je geen woonadres hebt, of als je in een instelling verblijft, kun je je laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Je kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
- Kun je je niet digitaal aanmelden voor bijstand, bijvoorbeeld omdat je geen internetaansluiting hebt? Gemeenten of instanties als het jongerenloket kunnen jou helpen bij het aanvragen van bijstand. Kijk op de pagina van jouw woonplaats voor meer informatie.
Lukt het je niet om zelfstandig bijstand aan te vragen?
Vraag dan hulp bij jouw gemeente (bekijk hiervoor de lokale pagina) of bij een andere organisatie zoals het wijkteam of aan jouw bijstandsconsulent. Zij kunnen je helpen bij het aanvraagproces.