Sparen

Het is slim om geld opzij te zetten en zo te sparen. Je kunt sparen voor later, maar ook om spaargeld te hebben voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld als je telefoon of je fiets kapot gaat. Als je elke maand een vast bedrag van je inkomen opzijzet, spaar je vanzelf.

Hoe sparen?

Het is het makkelijkst om naast je betaalrekening een spaarrekening te openen. Maak elke maand een vast bedrag over naar je spaarrekening. Dat kan ook automatisch! Zo vult jouw digitale spaarpot zich vanzelf. Meestal ontvang je rente van de bank op je spaarrekening.

Je verdient elke maand € 300 loon. Als je hiervan elke maand 10 % naar je spaarrekening overmaakt, spaar je € 30 per maand. Dat is € 360 per jaar!

  • Ga naar de website van de bank waar je een betaalrekening hebt. Hier vind je alle spaarmogelijkheden van jouw bank.
  • Er zijn allerlei soorten spaarrekeningen. Bijvoorbeeld een spaarrekening waarbij je je geld vastzet, bijvoorbeeld een jaar. Je kunt het geld dan tussendoor niet opnemen. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente.
  • Bekijk alle mogelijkheden goed en kies de spaarrekening die het beste bij je past.

Hoeveel sparen?

Weet je waar je voor spaart? Dan kun je makkelijk uitrekenen hoeveel je moet sparen per maand. Op  Nibud.nl vind je een handige rekentool.