Lenen

Als je iets nodig hebt en je hebt niet genoeg geld, dan kun je geld lenen. Een lening afsluiten lijkt tegenwoordig heel gemakkelijk. Maar let op: geld lenen kost geld! Er zijn altijd risico’s. Als je weet waar je op moet letten, weet je wat je kunt verwachten en kun je bewust lenen.

Als jij geld leent, moet je het terugbetalen en dat is vaak een hoger bedrag dan je hebt geleend, met rente.  Kijk daarom eerst of je het terugbetalen van de lening wel kunt betalen. Op Nibud.nl vind je een handige risicometer. Je ziet direct of een lening te duur voor je is.

Bij wie lenen?

Heb je geld nodig voor je studie? Dan kun je een lening afsluiten bij DUO. En een nieuwe telefoon kun je vaak op afbetaling kopen bij de provider. Meer over je telefoonkrediet lees je op HIER Je kunt ook lenen bij de bank of bij vrienden. Maar vraag je eerst af of lenen echt het beste alternatief is. Misschien kun je het bedrag ook bij elkaar sparen. Dat is verstandiger. Als je bij een vriend leent, zet dan op papier wat jullie hebben afgesproken en onderteken dat allebei.

Geld lenen kost geld

De rente op een persoonlijke lening is vaak erg hoog. Als je uitrekent wat de echte kosten zijn, dan schrik je. Denk dus eerst goed na of het echt nodig is!

Voorbeeld 1 

  • Als je € 100,- leent en de rente is 12%, dan moet je in totaal € 112,- terugbetalen. Dat kost je dus  € 12,- per € 100,-.

Voorbeeld 2

  • Stel dat je een persoonlijke lening afsluit van € 1.500 tegen 10% rente. Je moet de lening in 2 jaar terugbetalen. Dat betekent dat je elke maand € 69 moet betalen. Na twee jaar heb je dus € 1.654 betaald!
  • Als je de lening in 5 jaar terugbetaalt, is dat per maand: € 32. Dat lijkt niet zo veel, maar aan het eind heb je € 1.893 betaald voor de lening van € 1.500. Dat is een flink hoger bedrag! 
  • Als je sneller aflost, ben je meestal goedkoper uit bent.

 

BKR betekent: Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt bij welke leningen iemand heeft. Bijvoorbeeld: roodstaan op je betaalrekening, een mobiel op afbetaling of een doorlopend krediet.

Wil jij een lening afsluiten? Dan checkt de bank altijd eerst jouw BKR registratie. De bank kijkt of je achterstanden hebt en of je al andere leningen hebt. De bank bepaalt dan of je een lening kunt afsluiten.

Maak jij je zorgen over het bedrag dat jij hebt geleend of hebt uitgeleend aan iemand? Praat er dan over, dat lucht op. Het kan eenvoudig en anoniem met medewekers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?