Huisarts

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts!

Verplicht!

Wist je dat het verplicht is om je in te schrijven bij een huisarts in jouw buurt? Je hebt voor je inschrijving meestal je DigiD  en een geldig identiteitsbewijs nodig, zoals je ID-kaart of je rijbewijs.

Als je de huisarts nodig hebt

Heb je lichamelijke of psychische klachten? En zit je daardoor niet lekker in je vel? Maak dan een afspraak met je huisarts. Tijdens de afspraak bespreek je je klachten met je huisarts. Die geeft jou advies. Misschien krijg je medicijnen voorgeschreven of moet je naar een specialist in het ziekenhuis.

Contact met de huisarts

De meeste huisartsen zijn bereikbaar tussen 8:00 en 17:00 uur. Heb je ’s nachts of in het weekend je huisarts nodig? En kan het niet wachten tot de volgende dag of na het weekend? Bel dan met de huisartsenpost. Het telefoonnummer staat op de website van je huisarts. Ben je met vakantie en heb je hulp nodig die niet kan wachten tot na je vakantie? Bel dan met een huisarts of huisartsenpost in de buurt van je vakantieadres. 

Als je belt krijg je de doktersassistente aan de lijn. Zij stelt je een aantal vragen. Soms overlegt ze even met je huisarts. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Je hoeft niet langs te komen. Je krijgt advies wat je het beste kunt doen. En wanneer je weer moet bellen.
  • Je moet langskomen. De assistente spreekt een datum en een tijd met je af.
  • Als je huisarts denkt dat het ernstig is en er spoed nodig is, moet je 112 bellen. Er komt dan een ambulance. De mensen van de ambulance helpen jou direct of nemen je mee naar het ziekenhuis.

Ga je naar je huisarts, de huisartsenpost of het ziekenhuis? Neem altijd mee:

  • je identiteitsbewijs,
  • jouw pasje van de zorgverzekering. Zo kan de arts de kosten declareren bij de zorgverzekeraar.

Jouw zorgverzekering betaalt de kosten van de huisarts en de huisartsenpost. Je hoeft dus niets te betalen. Andere kosten, zoals bijvoorbeeld extra onderzoeken, bloedprikken, een röntgenfoto of de kosten van de apotheek, gaan van je eigen risico af. Die kosten betaal je dus zelf tot maximaal het eigenrisico-bedrag. Ook ziekenhuiskosten gaan van je eigen risico af. 

Belangrijk: Ga altijd naar de dokter als je denkt dat het nodig is. Jouw gezondheid is belangrijker dan geld!

Nooit naar het ziekenhuis zonder verwijzing!

Je hebt voor een behandeling of onderzoek in het ziekenhuis altijd een verwijsbrief van je huisarts of de huisartsenpost nodig. Ga dus nooit uit jezelf naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Zij sturen je altijd eerst terug naar de huisarts!

Heb je ergens last van? Er zijn verschillende websites en apps met betrouwbare en handige informatie. Maar let op: het is aanvullende informatie! Je mag altijd bellen met je huisarts of de huisartsenpost om je klachten te bespreken. 

  • Moetiknaardedokter.nl: een handige website waarop staat of je wel of niet naar de dokter moet gaan met jouw klacht.
  • Thuisarts.nl: de website van alle Nederlandse huisartsen met informatie over veel lichamelijke en psychische klachten. 
  • EHBO-app: een handige app van het Rode Kruis waarop staat wat je moet doen bij bijvoorbeeld een tekenbeet, een brandwond of een ander ongeluk(je). Download de app via de App Store of Google Play. 

Heb jij behoefte aan een luisterend oor, wil je jouw verhaal kwijt of heb je behoefte aan mentale support? Neem dan contact op met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn, dat kan via onderstaande knop.

Zoek contact met de Alles Oké?