Brief en CV opsturen

Het is gelukt: je cv en je sollicitatiebrief zijn klaar! 

Sommige werkgevers willen dat je je sollicitatie per e-mail opstuurt. Steeds vaker kun je ook online  solliciteren. Je moet dan een vragenformulier op de website invullen en je brief en cv uploaden. Vul de vragen zorgvuldig in en zorg ervoor dat je de juiste bijlagen uploadt! 

Hoe het verdergaat

Als je de e-mail hebt verstuurd of de online sollicitatie hebt gedaan, krijg je meestal een bevestiging. Heb je na twee weken nog steeds niks gehoord? Bel de werkgever dan op en vraag of ze je brief ontvangen hebben. Check wel eerst even de reactietermijn. Soms wachten werkgevers met reageren tot die voorbij is. 

Je bent het niet geworden

Helaas: je krijgt een afwijzing. Dat is jammer! Je voelt je teleurgesteld of misschien wel boos. Stuur nooit een boze reactie terug! Laat alles even rusten en lees de afwijzing dan nog eens goed door. Je kunt ervan leren voor een volgende sollicitatie. Vat het vooral niet persoonlijk op! 

Reageren op een afwijzing

Het is handig om wel te reageren op je afwijzing. Stuur een positief en professioneel antwoord terug. Waarom? Er kan nog van alles gebeuren. Misschien hebben ze de ideale kandidaat nog niet gevonden en nodigen ze je alsnog uit voor een gesprek!

Jouw gegevens

Volgens de wet moet de werkgever jouw brief en cv na 4 weken vernietigen. De werkgever mag je gegevens alleen bewaren als jij daar duidelijk toestemming voor geeft. 

Tip:

  • Het is handig om in je reactie op de afwijzing te vermelden dat de werkgever jouw gegevens mag bewaren voor een volgende vacature. Zo val je extra op! 

Gewoon doorgaan!

Laat de moed niet zakken na een afwijzing. Als de werkgever jou niet ziet als de ideale kandidaat, was het misschien ook niet de ideale baan voor jou. Ga op zoek naar nieuwe vacatures en solliciteer. Elke sollicitatie is een nieuwe kans!