Vacature zoeken

Wil jij een (bij)baan? Dan moet je op zoek naar vacatures!

Een vacature is een beschikbare baan, waar een werkgever iemand voor zoekt. Om de baan te krijgen, moet je solliciteren. Lees hier hoe je een sollicitatiebrief schrijft. 

Op zoek naar een vacature

Je kunt op allerlei manieren op zoek naar een vacature. 

Online vind je veel zoekmachines voor vacatures. Zoals werk.nl, een website van de gemeente en het UWV. Het UWV regelt namens de overheid de uitkeringen bij werkloosheid en ziekte. Als je de zoekterm ‘vacatures’ gebruikt, vind je nog veel meer vacature-websites. 

Lukt het niet om zelf iets te vinden? Dan is inschrijven bij een uitzendbureau misschien iets voor jou. Een uitzendbureau brengt werkgevers en mensen die een baan zoeken bij elkaar. Als een werkgever jou inhuurt via het uitzendbureau, ben jij uitzendkracht. Je hebt een overeenkomst met het uitzendbureau en je krijgt je loon van het uitzendbureau. 

Zijn er organisaties waar jij heel graag zou willen werken? Kijk dan eens op hun website. Misschien hebben ze wel een vacature! Of stuur een open sollicitatie. Je stuurt dan een motivatiebrief en je cv naar de organisatie. 

Vertel duidelijk waarom je daar zo graag wilt werken. Misschien word je wel uitgenodigd voor een gesprek!

Is er een bedrijf waar jij graag zou willen werken? Dan kun je er ook langsgaan. Bijvoorbeeld als je een bijbaan zoekt bij de supermarkt of in de horeca. Zo laat je zien dat je echt belangstelling hebt voor het bedrijf!

Praat erover!

Vertel vrienden en familie dat je op zoek bent naar werk. Misschien kan één van hen je wel aan een baan helpen! Veel mensen vinden leuk werk via hun eigen netwerk.