Oriëntatie

Door te werken verdien je geld en doe je werkervaring op. Echter is het vinden van een (bij)baan voor de één heel makkelijk, maar kost het de ander wat meer energie. Om een passende baan te vinden, moet je zelf de eerste stap zetten. Die eerste stap is jouw oriëntatie. Ofwel: je gaat onderzoeken wat voor soort werk je leuk lijkt te doen.

Hoe doe je dat dan? Dat onderzoeken?

  1. Bepaal eerst wat voor soort werk je leuk lijkt om te doen. Kom je daar zelf niet uit? Dan kun je bijvoorbeeld een beroepskeuzetest doen. Hier vind je een site met goede Beroepskeuzetesten.
  2. Als je eenmaal weet wat voor soort werk goed bij jou past, is het tijd om je te gaan oriënteren op mogelijke vacatures. Er zijn verschillende websites waarop je vacatures kunt zoeken. Een goed voorbeeld hiervan is INDEED. https://nl.indeed.com/Netherlands-vacatures
  3. Bepaal vervolgens hoeveel uur jij wilt en kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld:
  • Fulltime gaan werken (36-38 uur per week)
  • Parttime gaan werken (minder dan 36 uur in de week)
  • Een bijbaantje zoeken ( gemiddeld 8 tot 16 uur per week)
  • Een tijdelijke baan zoeken (vakantiewerk)

Let ten slotte altijd op of je zwart of wit werkt.

Zwart werken houdt in dat: Je betaald werk verricht, maar hierover geen belasting of sociale premies betaalt. Je werkgever licht de overheid niet in over jouw werk. Zwart werken is illegaal, strafbaar en met risico (je krijgt bijvoorbeeld niets als je ziek wordt).

Wit werken houdt in dat: Je voor iemand werkt en belasting en sociale premies betaalt (voor als je bijvoorbeeld ziek wordt) over je brutoloon. Je houdt dan het nettoloon over: dat je op je rekening krijgt. Maandelijks krijg je een loonstrookje waar de exacte uitgaven en inkomsten op staan.

Werk kan leuk zijn, maar ook stress op leveren. Als jouw werk stress bij jou veroorzaakt, praat er dan over, dat kan eenvoudig en anoniem met medewerkers van de Alles Oké? Supportlijn via onderstaande knop

Zoek contact met de Alles Oké?